majuselseje_fejlec_900x120_02.jpg
Hírek - események | Bemutatjuk | Civil élet | Emlékezzünk | Pódium | Galéria
Főoldal
Bemutatkozunk
Dokumentumok
Fáklya
Kapcsolat
Galéria tartalom
 
PDF Nyomtatás E-mail
Benkocs István alapító, örökös tag
Írta: Berki László OIB tag   
2009. October 29. Thursday 14:38
Szinte a legfontosabb, amit tudunk róla: szerény ember. Nem szívesen beszél munkájáról. Ha tenni kell, akkor korát meghazudtolva, a rábízott vagy önként vállalt munkát aktívan, fiatalos temperamentummal végzi.
Nézegetjük afényképeket, kitüntetéseket és emlékplakettjeit, melyből egy kiállítást is lehetne rendezni. Ő csak legyint egyet, ez már csak emlék és nosztalgia.
Kii is ez az ember, – a mindenki PISTA bácsija?!hpim0092.jpg_benkcs_kertjben.jpg

Pista bácsi 1930. szeptember 27-én született Pásztón, tíz gyermekes munkás családból származik, elsőszülött gyermekként. Édesapja korán elhunyt, így édesanyának egyedül kellett nevelni és eltartani a nagy családot. A négy elemit Pásztón végezte (ekkor ez volt a kötelező), később a nyolc osztályt is. Szinte gyermekként beállt molnártanoncnak (vagyis inas lett). 16 éves korában leszerződött, mint molnársegéd.
Szeretett volna továbbtanulni. Ehhez megvolt a tehetsége, lehetőséget azonban csak a felszabadulás után kapott, a korábbi rendszerben nem.
Már tanonc korában belépett az EPOSZ szervezetébe, mely a munkás ifjúság jogaiért, létéért harcolt. Ebben a szervezetben felfigyeltek politizáló tehetségére.
1949-ben önkéntesen bevonult a hadsereg kötelékébe. Különböző beosztásokban szolgált  Kistelek térségében, Kecskeméten, Budapesten, stb. 1955-ben szerelt le.
Megkérdezték tőle:: - érdekli-e a mezőgazdaság? Mivel tanulásról volt szó: IGEN-t mondott.

Katonai szolgálata után Salgótarjáni Járási Pártbizottságra került, mint operátor, innen került el aztán Zsámbékra a Mezőgazdasági Szakiskolába, itt levelező tagozaton tanult, ahová havonta egyszer kellett konzultációra járni.

Az utolsó szakmai vizsgája előtt 1956. decemberében közbeszóltak az akkori események. Akkor nem tudott levizsgázni. 1957. februárjáig különböző pártmunkát végzett. 1957. márciusában kihelyezték Nagykeresztútra, a Nagykeresztúti Petőfi TSz párttitkára lett.

Még ez évben kedvező ajánlatot kapott a Nógrádi Szénbányászati Tröszttől, Tanbányába, mint fizikai állományú dolgozó. Itt később felvigyázó lett. Még ez évben áthelyezték a Szorospataki Akna üzemhez, ahol nyugdíjba meneteléig dolgozott. (1985.)

1951-től 1957-ig MDP-tag volt, majd 1957-ben az újonnan megalakult MSZMP soraiba, lépett.  Az MSZMP-ben évekig vezetőpropagandista volt. Párttagsága alatt minden elképzelhető párttanfolyamot, pártiskolát elvégzett.
A munkásőrségben szakaszparancsnok, századparancsnok, zászlóaljparancsnok, társadalmi helyettes volt. Mabenkcs_a_kdr_vforduln.jpgjd a nagybátonyi munkásőrség századparancsnoka lett, ez a megbízatása a munkásőrség megszűnéséig tartott.
Mint vezetőpropagandista megkapta a Munkaérdemrend ezüst, majd arany fokozatát és a Vörös Csillag Érdemrendet. A Kiváló Dolgozó címet a nógrádi szénbányánál ledolgozott évek alatt két alkalommal kapta meg. A pártnál és a munkásőrségnél végzett munkájáért a Szolgálati Érdemérem miden fokozatát megkapta, a Haza Szolgálatáért Érdemérem ezüst, majd arany fokozatát is.

1989-ben, a „rendszerváltás” után automatikusan belépett az akkor megalakult Münnich Ferenc hpim1117benkcs_istvn.jpgTársaság soraiba, majd a Munkáspártba is belépett. A Munkáspárt kettészakadása után a Magyarországi Munkáspárt 2006 tagja lett, ahol jelenleg is itt végzi pártmunkáját.
2005-ben levélben megkereste Orbán Péter, a Május Elseje Társaság akkori főtitkára: nem-e tudná felderíteni, feltérképezni az egykori Münnich Ferenc Társaság tagjait Bátonyterenye és térségében.
Meghívást kapott egy ülésre, melynek a neve Május Elseje Társaság volt. Nagyon megtetszett neki a rendezvény stílusa, formája, minden ember egyformának való tekintése. Lelkesen jött haza, majd a hozzá közelálló személyeket felkereste, és elmesélte a rendezvényen az emberek hozzáállását, a rálátását a mindenkori politikai helyzetre, a minden ember egyforma felfogást, egyszerűen pozitívan értékelt minden.
Többünknek tetszett ez a beszámoló, mely elég meggyőzően hangzott.

Pista bácsi hozzálátott Bátonyterenyén a  Május Elseje Társaság megszervezéséhez, mely meg is alakult négy fővel, a közeli időben.
Ebben a szervezetben Pista bácsi nagyon jól érzi magát, mert szinte mindannyian egy cipőben járunk  politikai és érzelmi vonatkozásban.

Kívánunk Pista bácsinak nagyon hosszú boldog életet és hogy sorainkban még nagyon sokáig halhassuk az ízes PALAÓC (palóc) beszédét.
hpim1410-1_benks_oib.jpghpim1807_benkcs.jpg
                    
                               
A Szerkesztőség kiegészítése:
Benkocs István – őszinte, ízes beszédével – társaságunk egyik legkedveltebb tagja. Mindig figyelemmel hallgatjuk hozzászólásait.
Bemutatása az "Élő tanuk" sorozat keretében történik.
Szeptember 5-én, a bányásznapon, társaságunk küldötteivel megismertette saját házát, kertjét is.

További jó egészséget kívánunk neki!

hpim0099.jpg_benkcs_otthonban.jpg
 
< Előző   Következő >
 
Tartalom
 
Copyright Május Elseje Társaság 2008. | jognyilatkozat
oldaltérkép