majuselseje_fejlec_900x120_02.jpg
Hírek - események | Bemutatjuk | Civil élet | Emlékezzünk | Pódium | Galéria
Főoldal
Bemutatkozunk
Dokumentumok
Fáklya
Kapcsolat
Galéria tartalom
 
PDF Nyomtatás E-mail
Dr. Ungor Tibor alapító, örökös tag
Írta: Dr. Aggod József   
2008. September 28. Sunday 10:47
Dr. Ungor Tiborra emlékezünk, társaságunk egykori (1991-1998) elnökére, aki 10 évvel ezelőtt, 1998 szeptemberében váratlan hirtelenséggel hunyt el.

Ungor Tibor társaságunk alapító tagja, a Szolnok-megyei munkásmozgalom kiemelkedő egyénisége volt. A szegényparasztság sűrűjéből jött, aktívan részvett a földosztásban, a szövetkezetek szervezésében. Tudományos fokozatot a Szolnok-megyei agárfejlődés feldolgozásával szerzett.

Ungor Tibort becsültük paraszti szívósságáért, szorgalmáért, tisztességéért, családszeretetéért, emberségéért. Bonyolult helyzetekben következetesen, higgadtan viselkedett, fogékony volt a változó helyzetek új kihívásai iránt.

Sok emlékezetes fellépése, írása maradt ránk. Példaként említhetjük a Fáklya 1994 januári számában „A Május 1. Társaság agrárpolitikai megfontolásai” címen közölt írását. Ebből idézünk két részletet: „a Társaság olyan tulajdonosi reformot támogat, amely a különböző tulajdonformák – állami, szövetkezeti, önkormányzati és magán tulajdon kombinációjára épülő vegyes tulajdon kialakulását segíti elő”.
Következő gondolata talán időszerűbb, mint valaha: „A Társaság hangsúlyozza a nagyüzem előnyeit, a kisparaszti gazdálkodóknak azt ajánlja, hogy szövetkezzenek újra különböző formában, újra hozzanak létre nagyüzemeket vagy nagy vállalkozásokat, mert a hazai és nemzetközi piacon működő tőkés nagyüzemekkel vagy nagy farmerszövetségekkel szemben csak így van esélyük.”

Ungor Tibor nevéhez fűződik önsegélyező alapítvány létrehozása. Csak sajnálhatjuk, hogy 1992-ben megfogalmazott kezdeményezését („Vállalkozások lehetősége a Május 1. Társaság keretében”) nem tudtuk megvalósítani.

Ungor Tibor sokat tett a baloldali és más demokratikus mozgalmak együttműködéséért. Kezdeményező részese volt például a Szolnok-megyei agrárfórum megrendezésének.


/Bemutatása az "Élő tanuk" sorozat keretében történik./

                              


 
< Előző   Következő >
 
Tartalom
 
Copyright Május Elseje Társaság 2008. | jognyilatkozat
oldaltérkép