majuselseje_fejlec_900x120_02.jpg
Hírek - események | Bemutatjuk | Civil élet | Emlékezzünk | Pódium | Galéria
Főoldal
Bemutatkozunk
Dokumentumok
Fáklya
Kapcsolat
Galéria tartalom
 
PDF Nyomtatás E-mail
2018. máj. 8-i OIB
Írta: Szebeni András ügyvezető főtitkár   
2018. May 16. Wednesday 11:02

EMLÉKEZTETŐ

a MET Országos Intéző Bizottságának 2018. május 8-i (kibővített) üléséről

 

Jelen voltak:        Szebeni András          ügyvezető főtitkár

                                   dr. Aggod József         tb. elnök

                                   Barabás György

                                   Dezső Ferencné

   Nagy Richárd              titkárok

   Bedő János

            Wagner István tagok

   Arató István  FB elnök

   László Zoltán

   dr. Szabó József meghívottak

    

Levezető elnök:          Szebeni András

Szebeni András levezető elnök megnyitotta az ülést, ismertette a napirendi pontokat, melyeket jelen lévők kiegészítés nélkül elfogadtak. László Zoltán kérésére (mivel korábban el kell mennie) – a legfontosabb kérdéseket módszeresen megbeszélve tárgyaltuk,

 Első napirendi pontként Szebeni András röviden összefoglalta az előző OIB ülés óta történteket. A január 30-i, február 20-i, március 27-i és április 17-i titkársági megbeszéléseken a pillanatnyi teendőket, a tisztújítási feladatokat és az OIB, valamint országos gyűlés előkészületeit beszélték meg, valamint a szakszervezeti kapcsolatokkal összefüggő tárgyalásait a Bányaipari Dolgozók Szakszervezetének elnökével és a Vasas illetékesével (László Zoltán). Jelezte, hogy a novemberi levéltervezetet e-mailben több szervezet részére megküldte, a Marx-évvel kapcsolatos elképzeléseink megvalósítására nem volt mód, miután a szervezők megkeresésünkre nem reagáltak. A Fáklya Klub rendezvényeit minden hónapban (összesen 4 alkalommal) megtartottuk, és kint voltunk a május elsejei rendezvényen. A legfontosabb esemény az volt, hogy a Fővárosi Törvényszék másodfokon elutasította a II. kerületi Önkormányzat követelésének jogosságát, így nincsen tartozásunk a Zsigmond tér bérletével kapcsolatban.

 Második napirendi pontként az országos gyűlések programjának összeállítására került sor. Szebeni András ügyvezető főtitkár szerint a 29. országos gyűlésen meg kell emlékezni az előző országos gyűlés óta elhunyt tagjainkról és szellemi társainkról. Meg kell választani a gyűlés tisztségviselőit, el kell fogadni az ügyvezető főtitkár tartalmi és gazdasági beszámolóját, a 2017. évi mérleget és a 2018. évi költségvetést, a közhasznúsági összefoglalót és a Felügyelő Bizottság jelentését. El kell végezni a tisztújítást, és lehetőséget kell teremteni egyéb kérdések megbeszélésére. A 30. gyűlésen pedig a további működés feltételeiről is meg kell emlékezni, a korábbi tevékenységünk összefoglalása mellett.

Napirendi javaslatként új téma nem merült fel, jelen lévők a közreműködők személyére és néhány részletkérdés megbeszélésére tettek javaslatot.

Ezek alapján a 29. ülés levezető elnökének Bedő Jánost, a jubileumira Szebeni Andrást jelöltük, az előbbin Szebeni András lenne a fő előterjesztő, az utóbbin dr. Aggod József.  Mindkét ülés jegyzőkönyvvezetője Dezső Ferencné, jegyzőkönyv hitelesítője László Zoltán és dr. Szabó József lenne. A 29. gyűlésen választás is lesz, erre szavazatszámlálónak Nagy Richárdot kértük fel. A javasoltak személyét egyhangúlag elfogadták.

 Dr. Aggod József szóba hozta, hogy a Marx születésének 200. évfordulójára rendezendő konferencián előadás tartására kérték fel, mellyel kapcsolatban kiosztott egy gondolatsort, de a rendezvény pontos megtartásának módja még időegyeztetések következtében bizonytalan, így csak néhány hír megbeszélésére vállalkozhattunk. Másik témaként kérte, hogy a 30. gyűlésen Szebeni András is ismertesse a képesség szerinti alapjövedelemmel és munkásmozgalmi fejlődéssel kapcsolatos gondolatait. Ezen túlmenően szükségesnek tartotta új örökös tagok avatását, megemlítve dr. Harsányi Iván posztumusz emléklappal történő elfogadását, a szükséges emléklap-program átvételét. Ugyanakkor szóba hozta, hogy a működési költségek összehozására nagyobb támogatást kellene biztosítani az ügyvezető főtitkár számára, aki sokszor egyedül oldja meg a számlakifizetéseket.

 Jelen lévők ezért 30 000 Ft adományt adtak össze a legutóbbi Fáklya-szám megjelentetéséhez.

 Harmadik napirendi pontként Szebeni András jelezte, hogy a májusi Fáklya meghívó-szerűen tartalmazza a 30. Országos Gyűlés ismertetését, melyet néhány szakszervezeti vezető részére már május elsején át is adott. Kérte a megjelenteket, hogy adjanak javaslatokat a meghívandó pártokra, szakszervezetekre és társ civil szervezetekre, és aki tud segíteni az újság meghívóként történő eljuttatására, tegye meg. A pártok közül meghívandónak javasolták az MSZP-t, DK-t, Párbeszédet, a két munkáspártot, az Európai Baloldalt, a Népi Frontot. Ki-ki elvitt több példányt a Fáklyából, mások tájékoztatása céljából.

 A negyedik napirendi ponttal kapcsolatban Szebeni András közreadta az elkészült beszámolókat, melyek megismerése után külön észrevétel nem volt.

 Az Ötödik napirendi pontra vonatkozóan Wagner István jelölő biztos bemutatta a titkárokra és OIB-összeállításra vonatkozó elképzeléseit. Szebeni András kérte, hogy csak azok az újonnan javasolt személyek szerepeljenek előterjesztésében, akikhez a hozzájárulást meg kell szerezni. Így a titkárok közé László Zoltán, az új OIB tagok közé dr. Tóth Miklós (mint új funkcióba kerülő), Moravcsik Attila, Semegi Richárd és Szögi József kerüljön. Jelen lévők a javaslatokat elfogadták. Az Országos Intéző Bizottságból Bakos Antalné, Donkó Jolán és Kovács Máté kerülne ki, valamint az elhunyt Magyari Iván.

 A hatodik napirendi pontban a már említetten kívül további javaslat nem volt.

 
< Előző   Következő >
 
Tartalom
 
Copyright Május Elseje Társaság 2008. | jognyilatkozat
oldaltérkép