majuselseje_fejlec_900x120_02.jpg
Hírek - események | Bemutatjuk | Civil élet | Emlékezzünk | Pódium | Galéria
Főoldal
Bemutatkozunk
Dokumentumok
Fáklya
Kapcsolat
Galéria tartalom
 
PDF Nyomtatás E-mail
A MET 30. születésnapjára készülünk
Írta: Dr. Aggod József tiszteletbeli elnök   
2018. April 14. Saturday 08:27

 

A Május Elseje Társaság 30. születésnapjára készülünk

Társaságunk jogelődjét (a Münnich Ferenc Társaságot) 1988. november 11-én jegyezték be. Akkor – Berényi Ferenc országos titkárunk közlése szerint - mintegy ezer tagunk volt. Kétkezi és fejmunkások, bányászok, szövetkezeti dolgozók és egyetemi tanárok.

Az I. Országos Gyűlésünket 1989. szeptember 2-án és 3-án tartottuk. Ezen több mint 300 küldött vett részt, Zala kivételével minden megyéből. Az országos gyűlésen nagy vita volt a követendő irányról. Erről írásos formában olvasható jegyzőkönyv is tanúskodik. (Mint minden dokumentumunk, ez is nyilvános.)

Az országos gyűlésünk Felhívása – „Hazánk szocialista megújulásáért” címmel – közölte a Népszabadság 1989. szeptember 15-i vidéki kiadása. Ennek szellemében – kemény vitákban, egyáltalán nem teljes egyetértésben – vettünk részt a Nemzeti Kerekasztal tárgyalásain. Saját eszményeink fenntartásával az Egyezményt is aláírtuk. Ennek következtében működési feltételeket kaptunk. Évekig a Zsigmond téren tevékenykedtünk, ezt a bérleményt a Bp. II. kerület Önkormányzata megszűntette. (Sajnos, a baloldal nem gondoskodott arról, hogy szervezetei számára „állampolgárok házát” teremtsen…) Jelenleg a Vasas Székházban bérelünk irodahelyiséget.

Az említett Felhívást tevékenységünk forrásának tekintettük, ennek megfelelően többször merítettük belőle. Így tettem nemrégen magam is, amikor Honlapunkra (http://www.majuselsejetarsasag.hu) írtam egy cikket a „baloldali és más demokratikus erők összefogásának” témájában.

Társaságunk a különböző baloldali beállítottságú emberek szabad társulásának jegyében alakult és működik. Bár erről nyilvántartást nem vezetünk, tudjuk, hogy társaságunk tagjai között csaknem valamennyi baloldali párthoz tartozók és pártonkívüliek is vannak. Nálunk megtalálták a közös hangot azok is, akik párt megosztásban egymással vitatkoznak, veszekednek.

A vélemények cseréjének, a vita szabadságának adott teret éveken át a havonta rendszeresen megtartott – Széchy András, majd Tóth Lajos által lelkes hozzáértéssel szervezett - Fáklya klub. Ezt az utóbbi időben a Marx Károly Társasággal közösen rendezzük.

Az egyéni vélemények szabadságát, sokféleségét fejezik ki az „Adalékok a történelmi igazsághoz” című kiadvány-sorozatunkban megjelent írások, könyvek is. Társaságunk hivatalos kiadványában, a Fáklyában (ennek 107. számát tartja kezében az olvasó) is mindig hangsúlyoztuk: „A cikkek – a testületi állásfoglalások kivételével – egyéni álláspontot képviselnek.” (Természetesen ez vonatkozik a jelenlegi írásra is.)

Társaságunk 1990 és 2006 között közhasznú minősítéssel működött. A hivatalos minősítéstől függetlenül is mindig közhasznú munkát végzett. Tanúsíthatják Bátonyterenye szegény sorsú lakosainak százai, akik több éven keresztül hasznosították azt a ruhaneműt, amit társaságunk tagjai adták és gyűjtöttek, amíg ehhez volt erejük.

Társaságunk tevékeny részese volt több más civil szervezet létrehozásának, munkájának: így a Társadalmi Érdekegyeztető Tanácsnak (TÉT), Civil Parlamentnek, Haladó Erők Fórumának. Nyitottságunk bizonyítéka – akkor is, ha eddig ennek lehetőségével más szervezet nem élt – alapszabályunk kitétele a kollektív társult tagságról.

Külön büszkeséggel említem, hogy társaságunk kezdeményező részese volt a Duna-Tisza Csatorna történelmi felvetőinek. (Ennek fáradhatatlan robotosa Csizmazia Pál volt.) Büszkeségemet annak ellenére fenntartom, hogy – rajtunk kívül álló, ellenünkre ható tényezők miatt – nem sikerült a hőn óhajtott (és sok honfitársunk javát szolgáló) első kapavágást megtennünk.

Most következő, 29-30. országos gyűléseinken sorsdöntő kérdésekben kell állás foglalnunk, - meghagyva a „mivégre léteztünk” értékelését azoknak, akik majd valamikor felfigyelnek tevékenységünkre. Úgy érezzük, nem kell szégyenkeznünk azért, amit tettünk, próbáltunk tenni. Már csak azért sem, mert sok velünk közeli években alakult szervezet már eltűnt a történelem süllyesztőjében. Társaságunk sok száz tagjának önzetlen, áldozatos munkáját hagyjuk örökül. Felsorolni nem tudom most őket. Tevékenységükről tudósítások, írások, képek tanúskodnak a Fáklyában, a honlapunkon.  Emléküket tisztelettel őrizzük.

Mégis, egy pillanatra bele kell néznünk a tükörbe. Jelenlegi tagságunk többsége együtt korosodott társaságunkkal. Aligha van közöttünk, aki személyes 30. születésnapját együtt ünnepelhetné a társaságunkéval.

A folytatás (ha az országos gyűlés efelé hajlik), sok mindentől függ. Természetesen rajtunk kívül állő körülményektől is.  Függ a folytatást kívánók (anyagi) eltartó akaratától és képességétől. Leginkább tgalán attól függ, "kik viszik át a túlsó partra", a 21. századi követelmények világába társaságunkat. Hogyan feleljünk meg az új kihívásoknak a termelés, az elosztás, egyáltalán az emberi és mozgalmi kapcsolatok területén?!

Most még van egy kevés időnk gondolkozni!

                                                                                                       Dr. Aggod József

                                                                            a Május Elseje Társaság 
                                                                               tiszteletbeli elnöke

                                                                                                                                                      


 

 
< Előző   Következő >
 
Tartalom
 
Copyright Május Elseje Társaság 2008. | jognyilatkozat
oldaltérkép