majuselseje_fejlec_900x120_02.jpg
Hírek - események | Bemutatjuk | Civil élet | Emlékezzünk | Pódium | Galéria
Főoldal
Bemutatkozunk
Dokumentumok
Fáklya
Kapcsolat
Galéria tartalom
 
Civil élet
PDF Nyomtatás E-mail
Ünneplés helyett
Írta: Szebeni András ügyvezető főtitkár   
2020. April 25. Saturday 12:45
MÁJUS ELSEJE ÜNNEPÉN
KÖSZÖNTJÜK
TÁRSASÁGUNK TAGJAIT, CSALÁDTAGJAIT,
SZIMPATIZÁNSAIT!

ÜNNEPLÉS HELYETT

Hát ezt is megértük!
A Munka Ünnepének magyarországi piros betűssé nyilvánítása óta első ízben nem énekeljük el közösen és önfeledten a munkásmozgalom indulóját a budapesti Városligetben, mint fő helyszínen. A második világháború szörnyűségeit feledtetően kivirágzott esemény még jelképesen sem létezik pillanatnyilag. Jött egy korona, ha nem is a Szent, de vírusos járvány – és elmosta az egészet!

De hát – tegyük szívünkre a kezünket – haldoklott már hosszabb ideje. A „minden hatalom a dolgozó népé” alkotmányba foglalását megszüntető rendszerváltoztatás óta mind az ünneplés tartalma, formája, mind szellemisége megváltozott. Egy ideig még volt szervezett, széleskörű felvonulás, aztán külön-külön csoportokra (pártok, szakszervezetek) bontott vonulgatás, később csak egy-két kurtára fogott sorocska; ma már nincs is honnan hová menni. Engedélyek, forgalomelterelés, aztán Liget-projekt, épületbontások, lezárások, úszó VB, álmodott múzeumsorok, elűzött Vidám Park, por, kiálló gyökerek földutakon, orra esés, stb.

Ha komolyan vesszük elődeink azon felfogását, hogy az alkotó munka emelte ki őseinket az állatvilágból, ez a „világnap” (mely korunkban csupán egyike lett a nemzetközi kijelölések közül), akkor mégis többet érdemelne, mint egy kampánypropagandává süllyesztett evő-ivó majális léggömbökkel vagy pecsenyesütőkkel. A különböző „baloldali” szervezetek többnyire egymástól függetlenül hirdettek igét, mindegyik a saját „egyetlen igazságát”; valamilyen közös távlati elképzelést vizionáló rendezvényt nem lehetett szervezni, a mozgalmi indulókat
vagy népszerű slágereket harsogó erősítők egymást zavarták – és folytathatnánk a sort akármeddig.

Mi a magunk részéről minden olyan emberi tevékenységet, amely valamilyen alapanyagokból és bizonyos alapismeretek felhasználásával valamilyen (más, vagy esetleg saját magunk számára) hasznosítható új terméket hoz létre, szolgáltatást biztosít, munkának tekintünk, ezért megérdemli, hogy társadalmi szinten ünnepeljük. Ne pusztán azt minősítsük „munká”-nak, mely a nemzetközi tőke számára profitot, a magyar oligarchák számára kisajátítható jövedelmet eredményez. Igenis: minden tisztességes állampolgárnak arra kellene törekednie, hogy a munkavégzés ismét megbecsült vállalkozás és nem „szerezz magadnak állást” jelszó lenne, ne parancsos robot, hanem a „szükség van rám” öröme kiérdemelt ellenszolgáltatással, a közösség által befogadott ötletekkel.

Társaságunk 30 esztendeje ezt az összefogást tűzte zászlajára – és reméljük, találunk társakat ehhez a küzdelemhez, a vörös betűs ünnep újbóli felvirágoztatásához.

                                                               Szebeni András
                                                             ügyvezető főtitkár

(A cikk megjelenik a Fáklya következő számában.)
 
PDF Nyomtatás E-mail
Alapjövedelem
Írta: szerkesztő   
2020. March 31. Tuesday 10:40
A Május Elseje Társaság történetéből

    A Május Elseje Társaság Országos Intéző Bizottsága 2014. március 1-én ülést tartott.
"A választások előtt" című napirend előadója a társaság akkori elnöke Aggod József volt.
Írásban készített téziseiből idézünk egy pontot:

" A baloldaliaknak kezdeményező szerepet kell vállalniuk az emberjogú jövedelem (alapjövedelem) leheőségeinek felkutatásában. Vállalni lehetne, hogy a ciklus közepéig széleskörű szakmai és társadalmi vitában valamilyen reális álláspontot kialakítanak ebben a kérdésben."
 
PDF Nyomtatás E-mail
Emlékeztető 2019. szept. 23-i titkársági megbeszélésről
Írta: Szebeni András ügyvezető főtitkár   
2019. September 25. Wednesday 13:00
EMLÉKEZTETŐ
a Május Elseje Társaság 2019. szeptember 23-án tartott kibővített titkársági megbeszéléséről

Jelen voltak: Szebeni András ügyvezető főtitkár; Barabás György, Dezső Ferencné titkárok; Földesi Ákos, Semegi Richárd MIKSZ meghívottak.
Arató István egy sajnálatos esemény miatt, valamint dr. Aggod József, László Zoltán és Nagy Richárd jelezte távolmaradását, Wagner István félreértés miatt korábban érkezett és távozott.
Földesi Ákos aláírta belépési nyilatkozatát.
Az első napirendi pont bevezetőjeként Barabás György ismertette a szeptember 20-i Fáklya Klubban elhangzottakat, Tóth Zoltán választási szakértő helyzetértékelését. Több ott hozzászóló véleménye alapján a titkárság arra az álláspontra jutott, hogy javasolja a Társaság tagjainak a következőket: mindenképp vegyenek résztaz önkormányzati választásokon, ahol van egyértelműen közös baloldali jelölt, ott azt támogassák, ahol több kormányellenes induló van, ott a helyileg legalkalmasabbnak ítélhető személyre adják voksukat.
A második napirendi ponttal kapcsolatban Szebeni András kifejtette, hogy bár a társszervezeteknek és pártoknak elküldött leveleire írásbeli válasz nem érkezett, szóbeli tárgyalásai alapján érdemes lenne a 2022-es országgyűlési választások ellenzéki programjainak előkészítése érdekében néhány témakörben munkabizottságokat létrehozni. Témakörre a következő javaslatokat tette: új, polgári demokratikus alkotmánytervezet összeállítása, a vízgazdálkodás, agrárgazdálkodás, környezetvédelem újjászervezése, a szakképzettség, igazolt teljesítmény alapján kötelező alapjövedelem elveinek kidolgozása, civil szervezetek bevonása a törvényalkotás folyamatába. Az első témakör tárgyalási alapjául összeállított egy követelmény-sorozatot, melyet jelen lévőknek átadott, észrevételeikre jelezte, hogy ez csak kiindulási pont, a követelményekre és normaszövegre vonatkozóan a szakértők és tagok egyeztetett álláspontja után készítenek szövegtervezetet. Az elképzelés végrehajtását jelen lévők támogatták.
A 2020. évi Országos Gyűlés problémáját különös tekintettel a teljes tisztújítás igényére az Országos Intéző Bizottság következő ülésén kellene megtárgyalni, melynek időpontját 2019. október 25-én (pénteken) 15 órában állapították meg. Ennek előkészítéséhez a következő titkársági megbeszélésre október 14-én (hétfőn) 17 órakor kerülne sor.
Ügyvezető főtitkár kérte, hogy a következő Fáklyába mindenki, aki tud, készítsen cikket és segédkezzék a kiadás költségeinek előteremtésében.
kmf.
    Dezső Ferencné                                                      Szebeni András
adminisztrációs titkár                                              ügyvezető főtitkár
Bővebben...
 
 
Tartalom
 
Copyright Május Elseje Társaság 2008. | jognyilatkozat
oldaltérkép