majuselseje_fejlec_900x120_02.jpg
Hírek - események | Bemutatjuk | Civil élet | Emlékezzünk | Pódium | Galéria
Főoldal
Bemutatkozunk
Dokumentumok
Fáklya
Kapcsolat
Galéria tartalom
 
PDF Nyomtatás E-mail
Aggod Jóska emlékére
Írta: Szebeni András   
2021. March 09. Tuesday 12:33

AGGOD JÓSKA EMLÉKÉRE


2021. március 3-án, 87. életévében eltávozott körünkből Dr. Aggod József, a Május Elseje Társaság egykori elnöke.

 Hosszan tartó betegsége következtében az utóbbi években fizikailag ugyan nem tudott részt venni a

009_a.j._oib.jpg

 Társaság munkájában, de (nemcsak funkcióját, hanem emberi tartását messze jellemezően) tiszteletbeli elnöki minőségben így is sokat tett a munkásmozgalom szellemi minőségének fenntartásában. Bölcsessége, tisztessége és szerénysége nem a nevezett tisztség fontosságában, a „főnöki” tekintély elismertetésében, hanem a közös építőmunka fenntartásában, a dialektikus ellentmondások megértésére irányuló gondolkodásban, a közös fellépés képviseletének előtérbe helyezésében nyilvánult meg.

 Aggod Jóska egyik szellemi vezére volt annak az elképzelésnek, hogy nem forradalmi viszonyok között az osztályharcot nem osztályháborúként kell felfogni és kezelni. Ezért is kapta a nevét az általa is irányított szervezet Münnich Ferenc helyett a munka ünnepéről, melyet nem pusztán a szocializmus és a vörös csillag szeretete, hanem a szociáldemokrata internacionálé is elfogad (sőt időnként a „munka társadalmát” hangoztató mai magyar kurzus is képesnek tűnik magáévá tenni). Sajnálatos, hogy ezt a „legyőzés” helyett „meggyőzés” elméletet nem sikerült minden igyekezete ellenére általánossá tenni a politikai gyakorlatban – és valamennyi pártszerű szerveződés megtartotta az „egyenruha”-magatartást. Fontosabbnak tartotta az ismeretszerzést, a tudás rendszeresítését, megfontolt hasznosítását a jelképeknél vagy az egyénekben meglévő leszámolási vágy érvényesítésénél.

 Jóska filozófiai végzettsége alapos elemzést követelt meg az építőmunka következő lépéseinek meghatározásában. Rendszeres és pontos gondolkodást a közösségi együttműködés feltételeinek formálásában. A Gödöllői Agrártudományi Egyetemen 32 évig oktatott, ami nyitottá tette a környezet ellentmondásai iránt is. Nem egy alaposan felkészült szakember került ki a keze alól. Nem véletlen, hogy a Társaság motorja volt a vízgazdálkodás fejlesztésének, a kiskunsági homokhátság elsivatagosodását megakadályozni tervezett Duna-Tisza Csatorna létesítésének előkészítésében. Közben rendületlenül nyesegette a felesleges túlkapások kissé harciasabb vadhajtásait.

 Mindig hiányozni fog köreinknek az ő szolid, de következetes és emberséges baloldalisága.

  Szebeni András

ügyvezető főtitkár

 
< Előző   Következő >
 
Tartalom
 
Copyright Május Elseje Társaság 2008. | jognyilatkozat
oldaltérkép