majuselseje_fejlec_900x120_02.jpg
Hírek - események | Bemutatjuk | Civil élet | Emlékezzünk | Pódium | Galéria
Főoldal
Bemutatkozunk
Dokumentumok
Fáklya
Kapcsolat
Galéria tartalom
 
Emlékezzünk
PDF Nyomtatás E-mail
Aggod Jóska emlékére
Írta: Szebeni András   
2021. March 09. Tuesday 12:33

AGGOD JÓSKA EMLÉKÉRE


2021. március 3-án, 87. életévében eltávozott körünkből Dr. Aggod József, a Május Elseje Társaság egykori elnöke.

 Hosszan tartó betegsége következtében az utóbbi években fizikailag ugyan nem tudott részt venni a

009_a.j._oib.jpg

 Társaság munkájában, de (nemcsak funkcióját, hanem emberi tartását messze jellemezően) tiszteletbeli elnöki minőségben így is sokat tett a munkásmozgalom szellemi minőségének fenntartásában. Bölcsessége, tisztessége és szerénysége nem a nevezett tisztség fontosságában, a „főnöki” tekintély elismertetésében, hanem a közös építőmunka fenntartásában, a dialektikus ellentmondások megértésére irányuló gondolkodásban, a közös fellépés képviseletének előtérbe helyezésében nyilvánult meg.

 Aggod Jóska egyik szellemi vezére volt annak az elképzelésnek, hogy nem forradalmi viszonyok között az osztályharcot nem osztályháborúként kell felfogni és kezelni. Ezért is kapta a nevét az általa is irányított szervezet Münnich Ferenc helyett a munka ünnepéről, melyet nem pusztán a szocializmus és a vörös csillag szeretete, hanem a szociáldemokrata internacionálé is elfogad (sőt időnként a „munka társadalmát” hangoztató mai magyar kurzus is képesnek tűnik magáévá tenni). Sajnálatos, hogy ezt a „legyőzés” helyett „meggyőzés” elméletet nem sikerült minden igyekezete ellenére általánossá tenni a politikai gyakorlatban – és valamennyi pártszerű szerveződés megtartotta az „egyenruha”-magatartást. Fontosabbnak tartotta az ismeretszerzést, a tudás rendszeresítését, megfontolt hasznosítását a jelképeknél vagy az egyénekben meglévő leszámolási vágy érvényesítésénél.

 Jóska filozófiai végzettsége alapos elemzést követelt meg az építőmunka következő lépéseinek meghatározásában. Rendszeres és pontos gondolkodást a közösségi együttműködés feltételeinek formálásában. A Gödöllői Agrártudományi Egyetemen 32 évig oktatott, ami nyitottá tette a környezet ellentmondásai iránt is. Nem egy alaposan felkészült szakember került ki a keze alól. Nem véletlen, hogy a Társaság motorja volt a vízgazdálkodás fejlesztésének, a kiskunsági homokhátság elsivatagosodását megakadályozni tervezett Duna-Tisza Csatorna létesítésének előkészítésében. Közben rendületlenül nyesegette a felesleges túlkapások kissé harciasabb vadhajtásait.

 Mindig hiányozni fog köreinknek az ő szolid, de következetes és emberséges baloldalisága.

  Szebeni András

ügyvezető főtitkár

 
PDF Nyomtatás E-mail
Bogdán László
Írta: Bogdán László   
2020. July 23. Thursday 14:17
Bogdán László: Az én boldogságomhoz mások boldogsága is szükséges
"A saját magam sorsa kevésbé érdekel, mint a cigányságé. Én elvagyok. Van havi 53 ezer forint polgármesteri fizetésem. Évente tartok vagy 200 előadást, hívnak mindenfelé. Az iskolákba ingyen megyek, a cégektől kérek pénzt. Gyerekre nem vágyom. Van nekem egy falunyi. A bevételeimből fizetem például a judo oktatójukat, hogy eljöjjön hozzánk edzést tartani. Van mit ennem, van hol laknom, van aki megöleljen, van akit megöleljek.
Rengeteget olvasok. Érteni akarom a világot. De az elveim nem könyvekből fakadnak. Az atyai szeretetből, meg az anyai szeretetből. Tőlük kaptam az elveimet. Mást nem tudtak adni. Ők adtak nekem képességet, hogy a semmiből valamit tudjak csinálni. Ők adtak nekem tartást, hogy képes legyek a legkilátástalanabb helyzetből is kimászni. Ők tanították meg nekem, hogy nem akkor vagy bátor, ha meg mered inni a fagyállót, hanem akkor, ha van merszed nem meginni!
Egy igazi ember nem futamodik meg, hanem szembenéz a valósággal és megpróbál alakítani rajta. Ezt próbálom átadni a többi cigánynak is. Nekem nem elég a boldogsághoz, hogy a házam kapuján belül minden rendben van. Az én boldogságomhoz mások boldogsága is szükséges. Apám arcát, amikor meghalt, a bal alkaromra tetováltattam. Anyám arca - remélem még nagyon sokára -, majd a jobbomra kerül."
/Részlet M. Kiss Csaba: Boldogságkönyv című kötetéből, amely 2017-ben jelent meg./ 
 
Tartalom
 
Copyright Május Elseje Társaság 2008. | jognyilatkozat
oldaltérkép