majuselseje_fejlec_900x120_02.jpg
Hírek - események | Bemutatjuk | Civil élet | Emlékezzünk | Pódium | Galéria
Főoldal
Bemutatkozunk
Dokumentumok
Fáklya
Kapcsolat
Galéria tartalom
 
PDF Nyomtatás E-mail
Rét Péterné, Angyal
Írta: szerkesztő   
2015. February 14. Saturday 14:18
2015. február 12-én búcsúztunk a 71 éves korában elhunyt Rét Péternétől, Angyaltól, a Társadalmi Érdekegyeztető Tanács sok éven át meghatározó, vezető tisztségviselőjétől, a Május Elseje Társaság örökös tagjától, az Országos Intéző Bizottság egykori tagjától.

Ravatalánál férje és a család nevében Dr. Bazsó Béla mondott gyászbeszédet. Kiemeljük, amivel tanulságként Angyalka életútját jellemezte: „Amit az ember magáért tesz, elmúlik vele, amit másodkért tesz, megmarad.”

Mintegy ezt a gondolatot folytatta Dr. Kemény László, aki Angyal közéleti, mozgalmi tevékenységéről beszélt.
 „… baloldali volt a szó, a fogalom legnemesebb értelmében.  Angyal, érzékeny lelkületű és fogékony volt a szociális kérdések, az elesettek ügye iránt. A társadalmi igazságosság igénye terelte a kis és nagy közösség összefogásának eszméi felé. Közéleti alkatú emberként lett baloldali világszemléletű. Haláláig hű maradt azokhoz, akik pályájának, szellemi indíttatásának erkölcsiségét meghatározták. Ez a szigorú elveket hirdető erkölcsiség volt a mércéje, hiszen mindvégig kitartott amellett, hogy bármiképpen alakuljon is a világ, a baloldali és humanista ember számára mindig van konkrét lehetőség arra, hogy a kisemmizettek, a kisember, a szegények elnyomása ellen szót emeljen, cselekedjen. Az értük, az ügyeikért érzett felelősségtudat is vezérelte egész életében, ez is az iránytűje volt, ennek voltak alárendelve alapvető elhatározásai, ezért dolgozott szívósan és keményen, bárhova állította az élet.
Olyan örökséget hagyott ránk, amely példaadó és követésre méltó. A mi feladatunk marad, hogy e nagyszerű ember szellemi és politikai örökségét az újabb generációk számára megőrizzük és ápolását fontos feladatunknak tekintsük.”
 


 
 
< Előző
 
Tartalom
 
Copyright Május Elseje Társaság 2008. | jognyilatkozat
oldaltérkép