majuselseje_fejlec_900x120_02.jpg
Hírek - események | Bemutatjuk | Civil élet | Emlékezzünk | Pódium | Galéria
Főoldal
Bemutatkozunk
Dokumentumok
Fáklya
Kapcsolat
Galéria tartalom
 
PDF Nyomtatás E-mail
Szurcsik István (1930-2016)
Írta: Dr. Aggod József a társaság elnöke   
2016. April 09. Saturday 14:25
Szurcsik István
(1930-2016)

86 éves korában, 2016. március 23-án hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Szurcsik István, a Május Elseje Társaság alapító, örökös tagja.

Szurcsik István elvtárs a népből jött, népet, hazánkat szolgáló ember volt. Róla elmondhatjuk, hogy a józan parasztihpim1409-1_szurcsik_oib.jpg észt szakmai és mozgalmi értékké nemesítette.

Külön kiemelem azt, amit a föld népéért tett. Ha majd egyszer megépítik a magyar szövetkezeti mozgalom panteonját, Szurcsik Istvánnak kiemelt helye lesz abban. Szövetkezeti elnök volt, közben – élete végéig – képezte magát. Társaságunk fórumain – értekezleteinken, a Fáklyában, honlapunkon – mindig megtalálta a módját, hogy elemzően, kérkedés nélkül, önkritikusan szót ejtsen tapasztalatairól.

Ő úgy volt termelő szakember, hogy munkájában dolgozó embertársai hétköznapi érdekei, érzelmei vezérelték. Külön is megható, ahogy a rendszerváltásig tartó magyar-cigány túrkevei szövetkezetbeli együttműködésről írt. (Írását teljes terjedelemben olvashatják honlapunkon. http://www.majuselsejetarsasag.hu  Pódium rovat., illetve a 2011-ben megjelent „A tisztes munka világnapján” c. társasági kiadványunkban.) Ebből idézek fel néhány gondolatot: A szövetkezet, a tagok nagy munkatalálkozója volt, „a különböző társadalmi múlttal rendelkező, korábban egymással nem is szimpatizáló embereket közel hozta egymással. Összekapcsolta a kun-magyar és a cigány-magyar szövetkezeti tagokat… Ez volt az igazi szociális piacgazdálkodás, nem az, amit ma annak csúfolnak.”
„Balra át!” című írásában (Fáklya. 2012. dec.) így foglalta össze hitvallását: „a termelő eszközök kollektív tulajdonának többségén működő társadalomnak tisztelegj!”

Dr. Ungor Tiborral, Tabák Lajossal, Donkó Jolánnal és másokkal együtt társaságunk Szolnok megyei tartóoszlopának részese volt. Sokat tett társaságunkban a különböző baloldali beállítottságú emberek együttműködéséért.

Emlékét, mozgalmi hagyatékát kegyelettel őrizzük!

 

Tisztelt Címzettek!
A család nevében szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik részt vettek az édesapám búcsúztatóján. Külön köszönetet mondunk Porabka város küldöttségek, Túrkeve Város Önkormányzatának,  a Munkáspárt,  valamint  a Május 1 Társaság képviseletében megjelenteknek. 
A búcsúztatón elhangzott beszédek nagyon szívhez szólóan voltak.  Igazak és meghatóak. Tükrözték az ő emberségét, tenni akarását, jobbító szándékát, mely végig kísérte az egész életét.
Köszönet a Zeneiskolának, hogy helyet bíztosítottak a temetés utáni közös emlékezésnek.
Kérem tolmácsolják a család nevében hálánkat és köszönetünket  mindazoknak, akik bármely formában - virággal, koszorúval, jelenlétükkel, - kifejezték együttérzésüket a családnak.

Tisztelettel és köszönettel:
                              
           Szurcsik család nevében:
                              
                 Szurcsik Erzsébet

                    


 
< Előző   Következő >
 
Tartalom
 
Copyright Május Elseje Társaság 2008. | jognyilatkozat
oldaltérkép