majuselseje_fejlec_900x120_02.jpg
Hírek - események | Bemutatjuk | Civil élet | Emlékezzünk | Pódium | Galéria
Főoldal
Bemutatkozunk
Dokumentumok
Fáklya
Kapcsolat
Galéria tartalom
 
PDF Nyomtatás E-mail
A BAL tiltakozása
Írta: BAL Egyeztető Bizottsága   
2019. September 24. Tuesday 20:07
Tiltakozás a helyhatósági választások durva eszközökkel történő befolyásolása ellen
A Baloldali Alternatíva Egyesülés (BAL) delegációja 30 évvel ezelőtt, a Nemzeti Kerekasztal-tárgyalásokon kiállt az önszerveződés, az önigazgatás és az önkormányzat ügye mellett. Átmenetileg még azt is sikerült elérni, hogy a kollektív dolgozói tulajdon is alkotmányosan elismert, ill. védett legyen. A települési önkormányzatok intézménye tartósabbnak bizonyult; az önkormányzatok képviselőtestületének és polgármesterének demokratikus formában történő választása rendszeresen megtörtént.
Ebben az évtizedben azonban fokozatosan kiépült egy olyan tekintélyuralmi rendszer, amely a munkásosztály érdekeiért tőkésállamban folytatott küzdelmünknek kedvezőbb környezetet biztosító polgári demokrácia helyébe lépve számos, a munkavállalóknak kedvező vívmányt is megszüntetett, ami ellen több nagyszabású tüntetésen tiltakoztak az érdeksérelmet szenvedettek és a velük szolidáris állampolgárok. Az önkormányzatok jogkörét is szűkítették és vagyontárgyaik jelentős részét elvonták. Az önkormányzatiság ügyének is árt azonban az a durva kampány, amely az idei helyhatósági választások előtt zajlik. Különösen felháborító, hogy egy kormány közeli napilap vélekedését a főváros egyik kerületének volt polgármestere, a Fidesz aktív politikusa alapos gyanúként említi nagy nyilvánosság előtt, majd a rendőrség házkutatást és lefoglalást foganatosít a demokratikus ellenzék által támogatott polgármesterjelölt, köztiszteletben álló, országosan ismert tv-személyiség választási stábjánál.
Nem csoda, hogy a demokratikus ellenzék közös főpolgármester-jelöltje szolidaritási tüntetést szervezett a rendvédelmi szerv politikai célú ‒ az ellenzékiek megfélemlítését és elhallgattatását célzó ‒ cselekménye és a kormánypárti felbujtók ellen. Azt is felháborítónak tartjuk, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányfőt önkényuralkodóként állította be ama nyilatkozatában, amely arról szólt, hogy a kormánynak a ‒ főváros önkormányzatát képviselő ‒ főpolgármesternek tett anyagi természetű ígéretét a miniszterelnök a fővárosi választások kimenetelétől függően fogja betartani. A kormányfő nem a saját vagyonából történő magánemberi adományról tárgyalt a főpolgármesterrel, hanem az adófizetők közpénzéről, tehát a kancelláriaminiszter megrágalmazta saját miniszterelnökét. Ha ez nem rágalom, és ezért maradhat a hivatalában, valamint a pártalelnöki funkcióban, akkor még rosszabb a helyzet, mert a kiépült tekintélyuralmi rendszer kezd átváltozni önkényuralmivá, s látva a számos, de itt nem említett fasizálódási mozzanatot is, nem csupán a BAL tagságát, hanem a polgári demokráciát féltő tömegeket is aggodalommal töltheti el a szemünk előtt kibontakozó folyamat.
Bp. 2019. szeptember 15.
Baloldali Alternatíva Egyesülés
Egyeztető Bizottsága
 
< Előző   Következő >
 
Tartalom
 
Copyright Május Elseje Társaság 2008. | jognyilatkozat
oldaltérkép