majuselseje_fejlec_900x120_02.jpg
Hírek - események | Bemutatjuk | Civil élet | Emlékezzünk | Pódium | Galéria
Főoldal
Bemutatkozunk
Dokumentumok
Fáklya
Kapcsolat
Galéria tartalom
 
PDF Nyomtatás E-mail
Ez történt 20 éve /1/
Írta: zeljan   
2012. October 20. Saturday 18:26


1992. október 29.

-        A kormány jóváhagyja a bősi erőműről folytatott londoni tárgyalási eredményt, és mérsékelten osztozik a küldöttséget vezető Martonyi János külügyi államtitkár óvatos derűlátásában.

-        Helyszíni vizsgálatot kezdenek Bősnél az Európai Közösségek, a cseh-szlovák szövetségi és a magyar kormány képviselői.

-         A kisgazdapárt újjáalakulásának évfordulóját együtt ünnepli Torgyán József pártelnök, Oláh Sándor, a 36-ok képviselője és Boross Imre, a Nemzeti Kisgazdapárt főtitkára.

-         A jugoszláv államfő eddig ismeretlen 56-os dokumentumokat küld Göncz Árpád köztársasági elnöknek, aki a másolatokat átadja az 1956-os Dokumentációs Intézetnek.  

1992. október 30.

–       A kormány elfogadja a háborús és népellenes bűnökről szóló törvényjavaslatot, amely az 56-ös forradalom idején hatályos jogszabályokat foglalja egybe. Az igazságügyi tárca közlése szerint valamennyi törvény ma is hatályban van, de azért a parlament elé terjesztik, mert a bíróságok és az ügyészségek már várják az eligazodásukat segítő törvényt.

–       Göncz Árpád államfő a médiatárgyalások folytatására kéri a 6 parlamenti pártot, ám Antall József miniszterelnök lezártnak tekinti a megbeszéléseket a kormány megbízottja és a frakciók között. A köztársasági elnök először a pártok képviselőivel, majd a kormányfővel tanácskozik a Televízió és a Rádió jövőjéről.

–        Magyarország engedélyezi azoknak az amerikai felderítőgépeknek az átrepülését, amelyek a NATO kötelékében a bosznia-hercegovinai légteret ellenőrzik.

–       A Fidesz alapvetően elhibázottnak tartja a kormány jövő évi költségvetési tervezetét, ugyanis a fiatal demokraták szerint jövőre még nem lehet gazdasági növekedésre számítani.

–       A Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája elengedhetetlennek tartja, hogy az alapvető élelmiszerekre és a háztartási energiára 1993-ban se kelljen általános forgalmi adót fizetni.

–       A vasas szakszervezet tiltakozik a kormány jövő évi költségvetési, adózási és társadalombiztosítási elképzelései ellen.

–       Budapesten leteszik a magántőkéből, külföldi segítséggel felépülő Corvin Egyetem alapkövét.

–       Budapestre érkezik a szerb trónörökös, Karagyorgyevics Sándor és felesége.

1992. október 31.

–       Antall József miniszterelnök egy japán lapnak adott nyilatkozatában úgy véli, hogy a Nyugat késlekedése is hozzájárult a délszláv háború kirobbanásához.

 –     Az MSZP országos választmánya szerint fasiszta provokáció történt október 23-án a Kossuth téren, és a kormánykörök képmutató reagálása újabb bizonyítéka annak, hogy politikai céljaik eléréséhez szélsőjobboldali erőkre is támaszkodnak.

–      A bősi erőmű és a Duna elterelése ellen tiltakozó magyar környezetvédők nem tudnak bejutni dunacsúnyi építkezés területére.

1992. november 1.


-      A határőrség vezetői cáfolják, hogy az okt. 23-i Parlament előtti rendezvényen a kirendelt határőr katonák részt vettek volna a köztársasági elnök beszédét megakadályozó tüntetésben. Boross Péter belügyminiszter közli: a határőröket azzal bízták meg, hogy zászlókat osztogassanak és röplapokon terjesszék Márai Sándor versét.

1992. november 2.

–       A kormány elkerülhetetlennek tartja a kétkulcsos áfa bevezetését.

–      Göncz Árpád államfő együttérzéséről biztosítja üzenetében a Létminimum Alatt Élők Társaságának (LAÉT) képviselőit, akik éhségsztrájkba kezdtek a kétkulcsos áfa tervezett bevezetése miatt.

–       Magyar–orosz kereskedelmi és gazdasági együttműködési bizottság felállításában állapodik meg Moszkvában Kádár Béla külgazdasági miniszter.

1992. november 3.

–       Az Országgyűlés március második felére tűzi ki a társadalombiztosítási önkormányzati, az üzemi tanácsi, valamint a közalkalmazotti tanácsi választások időpontját.

–       A kormány benyújtja a parlamentnek javaslatát az 1956-os bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonására.

–      Antall József miniszterelnök a médiatörvény elfogadásáig nem tesz javaslatot a Televízió és a Rádió új elnökének személyére. A kormányfő ennek megelelően ismét javasolja a Magyar Televízió és a Rádió elnökének felmentését, ill. Sára Sándor kinevezését a TV alelnöki posztjára.

–       A 6 legnagyobb szakszervezeti szövetség azt kéri a kormánytól, hogy 1993-ban a nyugdíjak növekedése egyezzen meg a nettó bérek éves emelkedésével, a nők nyugdíjkorhatárát még ne emeljék, és a kétkulcsos áfát a tervezett formában jövőre még ne vezessék be.

–        Figyelmeztető sztrájkot hirdet a kormány foglalkoztatáspolitikája miatt a borsodi vasas szakszervezet.

–        Debrecenben közösség elleni izgatás gyanújával nyomozást indítanak azoknak az ismeretlen tetteseknek a felkutatására, akik a város több pontján fasiszta jelképeket és feliratokat mázoltak épületekre, szobrokra.

-         71 éves korában elhunyt Csákányi László.

 
< Előző   Következő >
 
Tartalom
 
Copyright Május Elseje Társaság 2008. | jognyilatkozat
oldaltérkép